Tanácsok autólopások ellen

2020.01.18


A baj megelőzhető mivel mi magunk is számos olyan helyzetet produkálunk az életben, hogy alkalmat adunk az autó tolvajnak arra, hogy könnyedén ellopja az autónkat. Néhány ilyen esetet gyűjtöttünk össze.

1. Vigyázzunk az autószervizben

A nem gondosan megválasztott szerviz is okozhat problémát, éppen ezért csak leinformálható szervizbe vigyük az autónkat, és ha lehetőség van rá ne hagyjuk ott, vagy inkább várjuk, meg amíg elkészül az autónk.
Pár éve történt, hogy egy autószalonba az ott dolgozó szerelő titokban lemásolta a javításra leadott kulcsokat, de pechére nem vette észre az autóban van gps berendezést.
Pár nap múlva mikor ellopták az autót, ezen buktak meg.

2. Autómosó

Az autótulajdonos elment az autómosóba ahol ott hagyta a nagy értékű autóját, hogy ö míg vígan vásárol addig gondos kezek, kitakarítják az autóját.Kulcsmásolás (ami szakavatott kezeknek 1 perc), aztán csipet kiszedték a gyárkulcsból (nagyon sok típusnál ki lehet szedni) amit aztán pillanatragasztóval beragasztottak a gyújtáskapcsoló alá, hogy érzékelje a chipet a biztonsági rendszer, így a tulaj kulcsával is indul, meg a tolvajéval is! (mivel a chip már benne, van a gyújtáskapcsolóban). Ez az egész egy szakavatott embernek 2 perc.
Várjuk meg gondosan, amíg kitakarítják az autónkat, és nem veszítsük szem elöl a kulcsot.

3. A ház előtt

Amikor kiállunk a garázsból akkor is hajlamosak vagyunk őrizetlenül hagyni az autónkat, ráadásul járó motorral! Aztán csodálkozunk, ha valaki bepattan és ellopja az autónkat.

4. Autólopás besurranásos módszerrel

  • Gyakorlatilag úgy működik, hogy a gengszter(ek) kocsikáznak éjjel és nappal bár mely időszakban lecsapnak "címet keressek" és ha épp találnak egy megfelelő helyzetet, egy csendes utcát vagy egy csábító ablakot azonnal lecsapnak.
  • A lehető legrövidebb úton belopóznak az udvarba, ha esetleg kutya van, az sem számít. (egy 5000.- Ft os elektromos kutyariasztó elnémítja a kutyát, vagy egy étel).
  • Ha ez megvan, keresnek egy nyitott vagy könnyen nyitható ajtót, ablakot, szép halkan benyomják úgy, hogy szinte észre sem lehet venni és már be is jutottak. De általában nyitva marad sok helyen éjszakára a bejárati ajtó.
  • Nem is kell, nagyon bemenni a lakásban. Általában a bejárati ajtó mellett rakunk ki mindet otthon és jelen esetben egy táska, a kocsi kulcs elöl hagyása nagyon nagy károkat tud okozni.
  • A kulcs elemelése után szép halkan kinyitják a garázst, kerti kaput, kitolják az autót és elviszik, menet közben a megtalált táskánkból kiemelt hitelkártyáról, amiben benne volt a PIN kód, és le is veszik az összes pénzt.
  • A bűnözök bemennek a lakásba, szobába simán míg mi az igazak álmát alusszuk, átnézik a szekrényeket.
  • Sok esetben lehetett olvasni a rendőrségi bűnügyi hírekben, hogy a neszre felriadó lakástulajdonost megverték, kirabolták. Érdemes ilyenkor imitálni az alvást bármennyire is nehéz.

Ne hagyunk semmit elöl, még otthon se! Zárjuk az ajtót éjszakára, tegyük egy fiók mélyére a kocsi kulcsokat. Az értékeinket ne tartsuk szemelőt.
Keressünk egy helyet akár a szobában, vagy lakás bármely pontján ahol értékeink biztonságban vannak. Nem csak éjszaka dolgoznak a besurranó tolvajok!

5. Autó eladás közben

Egy példa: a tulajdonos meghirdeti a jó állapotban lévő, keveset futott, nagyon jó paraméterekkel rendelkező autóját. Pár nappal később jönnek is a vevőnek hitt tolvajok. Kedvesek, elegánsak,  aminek az eladó nagyon örül, mivel mindig is ilyen gazdának akarta továbbadni a féltett autóját. Az információ csere után eljön a próba ideje. A tulajdonos odaadja a kocsi kulcsát a "vevőnek", bízván nem lesz semmi gond, hisz olyan rendesek. A próba megtörténik, a kocsit vissza is hozzák. Olyan rendesek, hogy arra a helyre teszik vissza a kocsit ahonnan kiálltak. A kulcsot visszaadják, mondván minden ok., de még megnéznek egy két darabot és majd jelentkeznek. A tulajnak fel sem merül, hogy egy másik ugyanolyan márkájú autó kulcsát adták neki a kezébe.